En lådresare vs ett automatiserat förpackningssystem: Vad är skillnaden?

24 oktober 2023

Om du arbetar med förpackningar och distribution kanske du känner till lådresare. Dessa maskiner reser och limmar wellpapplådor automatiskt på lagret så att de är redo att fyllas med produkter. Vid första anblicken liknar automatiserade förpackningssystem lådresare ganska mycket men de tjänar väldigt olika syften.

Hur vet du vilken maskin som är rätt för ditt lager? Behöver du båda? I den här bloggen förklarar vi de viktigaste skillnaderna mellan dessa två typer av system och lyfter fram deras funktioner och fördelar, så att du kan avgöra vilken lösning som är rätt för ditt företag.

När bör man använda en lådresare?

Lådresare finns i många lagerlokaler. De är konstruerade för att automatiskt resa lagerlådor av wellpapp så att lådorna kan fyllas med produkter och skickas ut. Platta lådor matas in i maskinen där de monteras och förseglas med smältlim. Detta avskaffar behovet av manuell lådmontering, vilket sparar tid och arbete.

Man hittar oftast lådresare i förpackningsflöden med stora volymer, där man nyttjar deras snabbhet och effektivitet. De är ofta en del av en förpackningslinje och arbetar i tandem med andra maskiner som fyllare, förslutare och etiketteringssystem. Funktionerna varierar beroende på varje enskild lådresare men många maskiner kan hantera lådor av olika dimensioner och varianter.

Varför använda ett automatiserat förpackningssystem?

Till skillnad från lådresare, som reser redan befintliga lådor, skär automatiserade förpackningsmaskiner ut en låda i rätt storlek för varje beställning från fanfold av wellpapp. Den viktigaste fördelen med detta är att varje låda skräddarsys – särskilt för företag som skickar produkter i olika former och storlekar. Vissa lådtillverkningsmaskiner kan till och med skära, vika, resa, försegla och etikettera lådor på några sekunder, vilket minskar behovet av ytterligare automatiserade maskinsystem.

När en beställning kommer in tillverkar lådtillverkningsmaskinen automatiskt lådan i rätt storlek på några sekunder, vilket minskar avfallet och ofta eliminerar behovet av fyllnadsmaterial. Det minskar arbetsmängden, sparar tid, sänker fraktkostnaderna och ökar effektiviteten i lagret. Genom att använda fanfold av wellpapp kan lager också spara lagringsutrymmet som vanligtvis skulle behövas för att lagra färdiga lådor. Och att skräddarsy lådorna minskar också företagets koldioxidavtryck genom att minska materialanvändningen och optimera utrymmet på lastbilarna, vilket resulterar i färre lastbilar på vägarna.

Vilka är de viktigaste skillnaderna mellan lådresare och automatiserade förpackningssystem?

Låt oss titta närmare på de viktigaste skillnaderna mellan lådresare och automatiserade maskiner, eller On Demand Packaging-maskiner.

Syfte

 • Lådresare: Automatiserad montering av redan existerande lådor.
 • Automatiserad förpackningsmaskin: Skapar lådor i rätt storlek som är skräddarsydda efter måtten på de produkter som ska skickas.

Effektivitet

 • Lådresare: Idealisk för förpackningsflöden med stora volymer eftersom den snabbt reser färdiga lådor.
 • Automatiserad förpackningsmaskin: Producerar snabbt lådor i rätt storlek, vilket ger effektivitet genom kundanpassning, snabbhet och kostnadsbesparingar.

Lådvarianter

 • Lådresare: Begränsas av storleken och formen på de färdiga lagerlådor som finns tillgängliga.
 • Automatiserad förpackningsmaskin: Skapar skräddarsydda lådor, vilket ger flexibilitet för olika produktdimensioner.

Materialanvändning

 • Lådresare: Använder färdiga lådor, vilket kan leda till överflödigt förpackningsmaterial.
 • Automatiserad förpackningsmaskin: Minimerar materialavfallet genom att skapa lådor som passar produkten exakt.

Sparar utrymme

 • Lådresare: Effektiviserar processen med att resa lådor och sparar utrymme jämfört med manuell montering men kräver fortfarande lagerutrymme för färdiga lådor.
 • Automatiserad förpackningsmaskin: Minskar behovet av omfattande lådlager genom att producera lådor på begäran.

Hållbarhet

 • Lådresare: Är beroende av lagerlådor, som i genomsnitt är 40% för stora och tar upp 33% mer plats på lastbilarna.
 • Automatiserad förpackningsmaskin: Främjar hållbarhet genom att minska avfallet, optimera transporterna och minimera överflödigt förpackningsmaterial.

Både lådresare och On Demand Packaging-maskiner spelar en viktig roll i förpackningsindustrin men de har olika syften och ger unika fördelar. Lådresare kan snabbt automatisera lådmontering med hjälp av färdiga lagerlådor, vilket minskar arbetsmängden och ökar effektiviteten när de kombineras med andra automatiserade maskiner.

On Demand Packaging-maskiner kan skräddarsy förpackningar, vilket minskar avfallet, arbetstiden och kostnaderna samt ökar effektiviteten. Vissa lådtillverkningsmaskiner kan även resa, försegla och etikettera lådor, eller packa produkterna som ska skickas i lådan.

I slutändan beror valet mellan en lådresare och en automatiserad förpackningsmaskin på dina specifika förpackningsbehov, din produktionsvolym och dina hållbarhetsmål. Många företag ser ett värde i att integrera båda lösningarna i sina förpackningsprocesser för att maximera effektiviteten, minimera avfallet och tillgodose ett brett spektrum av produktstorlekar och -former.

Om du vill veta mer om Packsizes On Demand-förpackningslösningar eller be om en utvärdering, kontakta vårt team idag!

Förbättra din förpackningsprocess med Packsizes e-handelslösning

Kontakta oss idag för en personlig analys av din förpackningsprocess