Tips för miljövänliga förpackningar: Kostnader, material med mera

14 mars 2023

Under de senaste åren har fler och fler konsumenter blivit medvetna om vikten av att skydda vår planet. På grund av detta fattar de välinformerade beslut om vilka produkter de köper och om dessa produkter levereras i hållbara, miljövänliga förpackningar.

Som företagare är det viktigt att förstå varför miljövänliga förpackningar är så viktiga och hur du kan göra dina förpackningar så hållbara som möjligt. Forskning har visat att miljövänliga förpackningar kan minska din miljöpåverkan och spara pengar på lång sikt. Läs vidare när vi resonerar kring fördelarna med hållbara förpackningsmaterial, kostnadsbesparingarna i samband med hållbara förpackningar och hur du gör dina förpackningar miljövänliga.

Vad är hållbara förpackningar?

Hållbara förpackningar består av förpackningsmaterial som kan återanvändas eller återvinnas på ett sätt som inte skadar miljön. Dessa material omfattar återvunnet papper, plast, glas, träfiberskivor och biologiskt nedbrytbar plast.

Miljövänliga material gör att avfallet inte hamnar på soptippar eller förbränningsanläggningar, där det tar längre tid för det att brytas ned, eller där det slängs på fel sätt. De bidrar också till att minska energin som behövs för att tillverka nya produkter.

Fördelarna med att använda miljövänliga förpackningar

Miljövänliga förpackningsmaterial ger företagen många fördelar, till att börja med kostnadsbesparingar. Att byta till hållbara material och metoder kan avsevärt minska förpackningskostnaderna jämfört med traditionella metoder.

  • Spara pengar – Miljövänliga förpackningsmaterial är ofta lättare, vilket innebär att företag inte behöver spendera så mycket på fraktkostnader för tyngre material. Det förbättrar resultatet.
  • Kundlojalitet – Att använda biologiskt nedbrytbara och återanvändbara förpackningar hjälper företag att skapa lojalitet bland kunderna. Kunderna är mycket medvetna om hur deras inköp påverkar miljön och många konsumenter söker sig till varumärken som använder miljövänliga förpackningar och visar ett engagemang för hållbarhet. Fler kunder betyder fler affärer och ett ökat resultat för ditt företag.
  • Skilj er från mängden – Hållbara val kan hjälpa ett företag att skilja sig från sina konkurrenter och stå ut på marknaden.
  • Skattelättnader – Företag som använder hållbara förpackningar kan ofta få avdrag eller subventioner från regeringar eller organisationer vars mål är i linje med att göra vår planet miljövänligare.

Vad är miljövänliga förpackningsmaterial?

Miljövänliga förpackningsmaterial omfattar återvunna papplådor, wellpapp, pappersutskick‚ biologiskt nedbrytbar plast, sockerrörsbaserad plast, vegetabilisk stärkelsebaserad film, träfiberskivor, kraftpapper, bubbelplast tillverkad av återvunnen PET (polyetylentereftalat), komposterbar film gjord av majsstärkelse (PLA, polymjölksyra), luftkuddar tillverkade av 100 % återvunnen PET, gjutna massabrickor och äggkartonger gjorda av 100 % återvunnet tidningspapper och andra växtfibrer, återanvändbara påsar och lådor gjorda av kraftigt canvastyg, specialdesignade träpallar och medar gjorda av hållbara träslag som bambu och cederträ bland många andra!

Certifieringsstandarder finns tillgängliga om företag vill verifiera att deras valda material är miljömässigt lämpliga, som FSC (Forest Stewardship Council).

Är miljövänliga förpackningar dyrare?

Även om de initiala kostnaderna för hållbart förpackningsmaterial kan vara dyrare än för icke-hållbart material kommer du att spara mycket mer på lång sikt. Det beror på minskade avfallshanteringsavgifter och incitament från leverantörer eller kommuner i lokalområdet, vilket gör miljövänliga förpackningar billigare än traditionella alternativ.

Det kan också finnas bidrag från lokala myndigheter eller andra organisationer som täcker vissa kostnader för företag som vill förpacka sina produkter på ett mer hållbart sätt.

Så gör du dina förpackningar miljövänliga

Att göra din produkts förpackning miljövänlig kräver noggrann övervägning när du väljer material och design för dina behållare eller lådor. Du kan börja med att titta på livscykelanalysen (LCA) för alla material du funderar på att använda. Det ger dig en uppfattning om dess miljöpåverkan under hela dess livscykel, från produktion till antingen bortskaffande, återvinning, kompostering eller annat.

Dessutom kan du minska onödigt avfall, till exempel genom att undvika att packa produkterna med för mycket material eller genom att använda återvunna plastpåsar istället för pappkartonger för mindre föremål. Sådana små förändringar kan bidra till att minska ditt företags koldioxidavtryck avsevärt.  Du kan också investera i återanvändbart eller återvinningsbart förpackningsmaterial som papperstejp i stället för plasttejp (som kan hamna på soptippen efter bara en användning).

Det enklaste, bekvämaste och mest kostnadseffektiva sättet att säkerställa miljövänliga förpackningar är dock att samarbeta med ett hållbart förpackningsföretag som Packsize.

Packsize revolutionerar fraktindustrin genom att tillhandahålla kundanpassad Right-Sized Packaging On Demand som använder mindre papper och ger minimalt med avfall. Vi strävar alltid efter att ta fram nya material, ny utrustning, ny programvara och nya system som gör våra kunder mer effektiva och minskar deras miljöpåverkan.

Att se till att din produkts förpackning är miljövänlig är inte längre ett alternativ utan en nödvändighet om ditt företag ska förbli konkurrenskraftigt på dagens marknad och samtidigt bidra till att minska koldioxidavtrycket och öka resultatet. Det kan kräva lite mer research men att införa miljövänliga förpackningsmetoder kan vara värt det när det är dags för konsumenterna att välja mellan liknande produkter – det kan vara din som sticker ut! Att bli miljövänlig är inte bara bra för vår planet, det är också ekonomiskt lönsamt.

Ta ditt emballage till nästa nivå med Packsizes skräddarsydda lösningar. Låt oss skapa en process som inte bara stödjer hållbarhet utan också bidrar till att stärka lönsamheten och göra kunder nöjdare. Kontakta Packsize idag. Tillsammans kan vi bidra till en miljövänlig utveckling.

Förbättra din förpackningsprocess med Packsizes e-handelslösning

Kontakta oss idag för en personlig analys av din förpackningsprocess