Ergonomisk paketering som förbättrar medarbetarnas hälsa och slutresultatet

Hur enkel paketering och tunga solskyddsprodukter passar ihop
Förbättrad ergonomi för packare
Mindre förpackningsmaterial, mindre lagring
Cykeltid 30 sek./låda, lådlängd upp till 7,3 m
Uppspelningsknapp

Målet:  

Reflexa lägger stor vikt vid ergonomi i arbetet, i synnerhet när det gäller tunga och stora produkter som markiser och utvändiga persienner

Reflexa: pionjärer inom sol- och insektsskydd

Reflexa grundades 1961 och har gått från att vara ett litet familjeföretag till en ledande tillverkare av teknik för sol- och insektsskydd i Europa. Reflexa är baserat i Rettenbach i tyska Bayern och är stolta över sitt "Made in Germany"-som står för flexibla lösningar och teknisk spetskompetens.

Deras mångsidiga produktsortiment omfattar utvändiga persienner, rullgardiner, markiser och plisségardiner. Utöver produktens funktion prioriterar Reflexa spännande design, ett omfattande färgspektrum och stor anpassningsförmåga. Deras produkter finns i ett stort antal olika dimensioner, vilket innebär stora valmöjligheter för kunderna men även logistiska utmaningar inom i synnerhet ergonomi och effektivitet.

Mer ”Wohnfühlen” hemma

Reflexa har en vision om en värld där alla känner välbefinnande i sitt hem. De vill att deras kunder och anställda ska njuta av den komfort som Reflexas produkter ger i hemmet. De lägger samma fokus på sina medarbetares hälsa och välbefinnande, vilket gör att deras förpacknings- och försändelseprocess är avgörande för varumärkets framgång.

Samarbetet med Packsize – en ”game changer”

Reflexa och Packsize har ett djupt rotat partnerskap. Packsize har tidigare höjt Reflexas produktivitet och hållbarhet men båda parter kände ett vidare behov av att förbättra lagerergonomin ännu mer.

Tillsammans tog de fram en skräddarsydd lösning med en kombination av en Packsize-skärmaskin med komponenter från Becker Sonder-Maschinenbau. Nya arbetsstationer installerades för att minimera den fysiska belastningen vid packning av större artiklar. Detta i kombination med Packsizes automatiserade förpackningssystem och smarta transportlösningar revolutionerade arbetsflödet med både högre effektivitet och större användarvänlighet.


Vikbord på Reflexa för enkel vikning av Packsize-lådor.
En medarbetare försluter en låda på ett vikbord. Lådan är nedsänkt för enkel och ergonomisk åtkomst.
Packsize Z-Fold bakom Reflexa EM7 ger oändliga möjligheter för lådkonstruktion.
En bild av Packsizes z-fold wellpapp.
Kundanpassad förpackningslösning från Packsize/Becker för utvändiga solskydd och markiser hos Reflexa.
En färdigförpackad persiennuppsättning, märkt och färdig för leverans.

Förpackningar har aldrig varit så ergonomiska, hållbara och effektiva.
Wolfgang Egenberger
,
Head of Materials Management
Reflexa

Lösningen:

Ergonomiska, hållbara och optimerade processer samt skräddarsydda förpackningslösningar är framgångsfaktorerna i detta projekt

Uppnår dubbla mål med enorma fördelar

Hållbarhet: Reflexa uppnådde sina miljömål genom att använda On-Demand Packaging och perfekt anpassade lådor. Detta sparar inte bara förpackningsmaterial utan möjliggör också fler produkter per sändning, vilket leder till minskat behov av fordon och därmed lägre koldioxidutsläpp. Övergången från häftklammer till lim gjorde också deras förpackningar mer återvinningsbara.

Ergonomi: Hela projektet kretsade kring att värna om medarbetarnas hälsa. De viktigaste vinsterna var inte bara effektivitet och snabbare produktflöde, utan även att främja en säker och hälsosam arbetsmiljö. Ergonomiska arbetsstationer med fällbara bord och innovativa lyftanordningar möjliggjorde effektiv och smidig förpackning. Reflexa förbättrade inte bara förpackningshastigheten och effektiviteten, utan satsade även stort på personalens hälsa.

Sammanfattningsvis

Resultatet av samarbetet mellan Reflexa och Packsize:

·        Förbättrad ergonomi och lägre fysisk belastning på medarbetarna

·        Överlägsen teknik gällande förslutning av förpackningar ger nöjdare kunder

·        Mindre koldioxidavtryck tack vare effektiva förpackningar och maximerad lastkapacitet

·        Ökad produktivitet och kortare cykler: 30 sek./låda upp till 7,3 m


Reflexa solmarkis förpackad via Packsize/Becker-lösning.
En bild på en markis från Reflexa.